14 évesen szexuális életet él a lányom

Rendszeresen válaszolok szakértőként olvasói kérdésekre különböző médiában. A most következő is egy ilyen olvasói levél, amit a hogyanmondjamelneked.hu weboldalon tettek fel:

Kedves szakértők!

Normális, hogy 14 évesen szexuálisan aktív a lányom?

Valószínűleg hamarabb segítségért kellett volna fordulnom, még mielőtt a 14 éves kislányom bevallja nekem, hogy a születésnapja után közvetlenül elveszítette a szüzességét, sőt, azóta már több szexuális partnere is volt.
Nagyon kényelmetlenül éreztem magam, mikor ezt megtudtam, tehetetlennek érzem magam. Mit kellene erre mondani?

Én 17 évesen veszítettem el a szüzességem, el sem tudom képzelni, hogy ez 14 éves korban már aktuális kérdés lehet, őszintén szólva, én 12 évesen még babáztam. A férjemmel sajnos nem tudok beszélni erről, hamar ítélkezik, könnyen kicsúszik a szájából, hogy akár lekurvázza a lányát ilyenkor. Mit tegyek? Beszéljek neki a védekezésről vagy beszéljem le arról, hogy szexeljen? És egyáltalán, mire utalhat, hogy több partnere is volt már? Aggódjak?

Lilla, Győr

Kedves Lilla!

Köszönöm, hogy megtisztelt minket bizalmával és kérdésével hozzánk fordult.

Egy 2014-ben, magyarországi, 9-11. évfolyamos diákok körében végzett kutatás eredményei szerint a kilencedikes tanulók közül, akik saját bevallásuk szerint már szexuálisan aktívak, 45,0% az első szexuális tapasztalatait 14 évesen vagy korábban szerezte. A 11. évfolyamosok körében ez a szám növekszik. A 9. évfolyamban a szexuális tapasztalattal rendelkezők között a fiúk aránya magasabb, azonban a 11. évfolyamra a lányok aránya a magasabb.

A kutatások alapján elmondható, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet, fizikailag korábban érnek – ugyanakkor, érzelmileg nem biztos, hogy ugyanilyen tempóban. Statisztikai szempontból tehát, azt mondhatjuk, hogy az Ön lánya a korosztálya átlagához tartozik, így magatartása normális.

Azt se feledjük, hogy Shakespeare Rómeó és Júliájában, Júlia, még nincs 14, mikor Rómeóval megismerkedik.

Leveléből azonban kitűnik, hogy az Önt foglalkoztató kérdés ennél összetettebb.

Nem ír arról, hogy miként zajlott a beszélgetés, mely során lánya elmondta, hogy elveszítette a szüzességét, mégis fontosnak tartom megjegyezni, hogy az, hogy kamasz lánya megosztotta Önnel ezt az intim információt, arra utal, hogy Önök között bizalmi a kapcsolat, ami nagyon fontos dolog! Úgy gondolom, nincs oka szemrehányást tennie magának.

Azzal kapcsolatos aggodalmát, hogy lányának már több partnere is volt, teljesen megértem. Úgy vélem, hogy a szexuális életről ne próbálja lebeszélni Őt. Az viszont nagyon jó ötlet Öntől, hogy beszéljen vele a párkapcsolatról, az intimitásról, a védekezés fontosságáról és persze a szexuális partner(ek) választásáról, a stabil párkapcsolat értékéről, ennek kapcsán saját érzéseit is megfogalmazhatja. Akár, azt a kérdést is felteheti lányának, miért volt több partnere már, mit gondol erről, mit jelent ez neki. Fontos, hogy mindezt ne szemrehányó, minősítő hangnemben tegye, legyen nyitott és lányát türelmesen hallgassa meg.

Leveléből az is kitűnik, hogy férjéhez nem tud ebben a kérdésben fordulni, érdemes átgondolni, hogy családjában, barátai között van-e valaki, akivel megoszthatja a problémát és természetesen szakemberhez is fordulhat.

Üdvözlettel:

Geist Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.